den gamle vid havet

Farfar, rotsnubblare,fågelskådare,vedentusiast

Friday, November 10, 2006

Karla


Markus Wolf är död. Intressant nog dog han den 9 november!

Vi som var unga när kalla kriget härjade som värst minns med rysningar John le Carrés böcker särskilt
The Spy Who Came in from the Cold (1963)
för att inte tala om filmatiseringen 1965 med Richard Burton(RB) i huvudrollen.

Om RB i Wikipeda:
Han var barn nr tolv i en kull på tretton i en fattig kolarbetarfamilj. Han arbetade som biträde i en handelsbod, när han upptäcktes av en folkskollärare, Philip Burton. Denne insåg att den unge pojken Jenkins hade stora skådespelartalanger och undervisade honom i Shakespeare och "drottningens engelska". Richard, som själv hade hyst planer på att bli proffsboxare, fick ett stipendium till Oxford; strax innan hade han gjort scendebut 1943 i Liverpool.

Markus Wolf var chef för den östtyska statsäkerheten Stasis avdelning för utrikesunderrättelser och kom inom de västliga säkerhetstjänsterna att bli legendarisk som "Mannen utan ansikte". Det dröjde nämligen fram till 1979 innan västmakterna fick veta hur Wolf såg ut. Det var svenska Säpo (sic!) som lyckades med att fånga honom på bild vid ett besök i Stockholm.


Det var han som är Karla i JLC:s spionromaner!

Wikipeda är föredömligt uppdaterad:

Markus Wolf ( *1923) levde sina sista år i välmåga i en lägenhet i Berlin och skrev förutom sina memoarer också en kokbok: Det ryska kökets hemligheter. Han var även en flitig gäst i tysk tvs debattsoffor där han förklarade sin roll och sina böcker.
Som en sista närmast historisk ironi, avled Markus Wolf på den 17:e årsdagen av Berlinmurens fall vilket i förlängningen kom att bli slutet för Östtyskland som var den staten han tjänade.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home