den gamle vid havet

Farfar, rotsnubblare,fågelskådare,vedentusiast

Wednesday, July 18, 2007

Det hela började i Degerfors

Sunday, July 15, 2007

Igenkännande



För närvarande läser jag Kapuścińskis: På resa med Herodotos

Där skildrar författaren hur han drabbas svårt av värmen under ett besök i Khartum:

I rummet dit portiern tagit mig susade ventilen som satt i taket, men bladen som snurrade gav ingen svalka, de bara rörde runt i luften om ångade som kokhett vatten. Det var varmt här, tänkte jag och gick ut på staden. Jag visste inte vad jag gjorde, för knappt hade jag gått några hundra meter förrän jag insåg att jag fastnat i fällan. Gassande hetta dråsade ner över mig från himlen och fjättrade mig vid asfalten. Huvudet bultade och jag fick svårt att andas. Jag kände att jag inte skulle orka ta ett stegtill, och samtidigt blev jag klar över att krafterna inte skulle räcka tillbaka till hotellet. Jag greps av panik, jag fick för mig att om jag inte omedelbart kom i skugga skulle solen ha ihjäl mig. Jag såg mig febrilt omkring men upptäckte att jag var den enda varelse som rörde sig i hela synfältet, att allt omkring mig var livlöst, tillbommat, tyst. Ingen människa någonstans, inget djur någonstans.

Herre Gud, vad skulle jag göra?


Jag upplevde ju detsamma i Kairo 1953.


Like mad dogs and Englishmen I went out in the midday sun


Det slutade dock lyckligt även för Kapuściński...

Labels:

Friday, July 06, 2007

Änglavakt


Igår färdades vi norrut på E6 på väg till Stora Hult.

Det var livlig trafik och vi kunde inte se vägbanan på grund av framförvarande bilar.

Plötsligt slår en kaskad av vatten över oss - i flera sekunder skyms sikten TOTALT av vattenmassorna, först vattenfärgat - sedan mjölkvitt.
När vi åter skådar framåt kör vi i den yttre filen - men gud ske lov är alla andra bilar på behörigt avstånd!
I morse läser vi i
I Malmö stängdes på torsdagen både Inre och Yttre ringvägen av och söder om Ängelholm blev det så mycket vatten under en järnvägsviadukt att väg 107 fick stängas av.


På torsdagseftermiddagen fick en personbil vattenplaning på E 6 och krockade med en annan bil i höjd med Norra Varalöv. Flera efterkommande bilar tros ha blivit inblandade i olyckan och fem personer fördes till sjukhus. Trafiken i norrgående riktning avstannade helt efter olyckan.

Idag fredag skall det regna ytterligare 50 mm och redan har en dödsolycka inträffat:








Intellektuellt förstod vi att vi klarat oss ur en stor fara - men vi var ju mest inställda på att hitta det lilla huset på stranden.
Där stod husfader själv och väntade



Sedan välkomnades vi av husets innanmäte för en trevlig testund.

När vi åkte hem beslöt vi ta vägen genom Ängelholm, men där var om inte vatten, dock nästan igenkorkat av bilar som omdirigerats från den avstängda E6:an!!